Stel je voor: je wandelt door een besneeuwd bos, de winterzon strijkt door de kale takken en je hoort een melodieus, bijna magisch liedje. Dat is het geluid van het vuurgoudhaantje, een piepklein vogeltje met een grote persoonlijkheid. Het is één van de kleinste vogels die in Nederland voorkomt, maar zijn aanwezigheid is overweldigend. Terwijl je van het geluid geniet, weet je misschien niet dat de bergwolrat, een knaagdier dat je in dit bos tegen kunt komen, ook een bijzondere rol speelt in dit ecosysteem.
De schoonheid van het vuurgoudhaantje
Met zijn feloranje kroontje, groene rug en witte buik is het vuurgoudhaantje een prachtig gezicht. De oranje vlek op zijn kop, die vooral in de broedtijd extra fel kleurt, is een lust voor het oog. Hij gebruikt die opvallende kleur om aan te geven dat hij zijn territorium verdedigt. Dit klein vogeltje heeft geen schroom om tegen veel grotere vogels te vechten om zijn plekje in het bos.
Ontdek de leefwereld van het vuurgoudhaantje
Het vuurgoudhaantje is een echte naaldboomspecialist. Je vindt hem vooral in naaldbos, maar ook in gemengde bossen met veel dennen. Denk hierbij aan bossen met grove dennen, fijnsparren en lariksen. De vuurgoudhaantjes die in Nederland leven zijn standvogels. Dat betekent dat ze het hele jaar door in ons land blijven. Je kunt ze het hele jaar door in de bossen zien.
Het leven van het vuurgoudhaantje
De levenscyclus van het vuurgoudhaantje is een waar wonder. Het vrouwtje legt 6 tot 12 eieren in een nestje dat ze zelf met zorg heeft gebouwd. Het nestje is een klein wondertje, gemaakt van mos, takjes en spinrag. De eieren worden gedurende 14 dagen warm gehouden door het vrouwtje en de mannetjes zorgen in die tijd voor voedsel. De jongen vliegen na 18 dagen uit, maar blijven nog enkele weken afhankelijk van hun ouders.
Wat eet het vuurgoudhaantje?
Het vuurgoudhaantje voedt zich met insecten en spinnen. In de winter zoeken ze extra voedsel in de toppen van naaldbomen, waar ze kleine insecten en eieren vinden. Ze zijn experts in het zoeken naar voedsel en ze gebruiken hun lange snavels om de insecten uit hun schuilplaatsen te halen. Een ander dier dat insecten eet is de genetta johnstoni, een kleine Afrikaanse civetkat.
VIDEO: Vuurgoudhaan (Regulus ignicapilla). Zingende vogels 4K Ultra HD.
Waar kun je het vuurgoudhaantje vinden?
Ben je benieuwd om dit kleine, prachtige vogeltje zelf te spotten? Dan moet je naar een naaldbos gaan! Je hebt de meeste kans om het vuurgoudhaantje te zien in de winter. Dan is hij beter zichtbaar in de kale bomen. Maak tijdens je wandeling gebruik van je gehoor. Het typische, melodieuze liedje van het vuurgoudhaantje is vrijwel onmogelijk te missen.
Het vuurgoudhaantje beschermen
De populatie van het vuurgoudhaantje in Nederland is de afgelopen jaren helaas wat afgenomen. Er zijn verschillende redenen voor deze afname. Zoals de intensivering van de bosbouw en het verdwijnen van oude naaldbomen. Maar ook klimaatverandering en ziektes spelen een rol. We kunnen allemaal een steentje bijdragen om deze prachtige vogels te beschermen. We kunnen oude naaldbomen beschermen en de biodiversiteit in bossen bevorderen.
Handige websites
Uitgelichte artikelen en bronnen over Vuurgoudhaantje (Regulus ignicapillus): Kleine vogel met felrode kroon voor jouw gemak.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt bijvoorbeeld je eigen achtertuin vogelvriendelijk inrichten door inheemse struiken te planten. Ook kan je voederhuisjes ophangen met voedsel dat geschikt is voor kleine vogels.
Veelgestelde vragen over het vuurgoudhaantje:
- Is het vuurgoudhaantje een trekvogel? Nee, het vuurgoudhaantje is een standvogel.
- Hoe groot is het vuurgoudhaantje? Het vuurgoudhaantje is een klein vogeltje, ongeveer 9 centimeter lang.
- Wat is het geluid van het vuurgoudhaantje? Het vuurgoudhaantje heeft een melodieus, fluitend liedje.