Een betrouwbare fokker vinden is de eerste stap bij de aanschaf van een Tibetaanse Mastiff. Hoe je ook voor het eerst met een fokker in contact komt, wees bereid tot een informatief gesprek in beide richtingen.
Je zult de reputatie en afstamming van de kennel moeten onderzoeken, en de fokker zal jou als potentiële koper ook willen beoordelen.
Legitieme kopers zouden geen moeite moeten hebben om zich als geschikte potentiële “ouders” op te werpen, en legitieme fokkers zouden het niet erg vinden om vragen te beantwoorden over hun fokmethodes en de tijdlijn voor op handen zijnde nesten.

De duurste hond ter wereld

Je zult ontdekken dat sommige mensen Tibetaanse Mastiff kopen voor miljoenen euro’s verkocht hebben als je online een prijsonderzoek naar het ras doet, wat je vast al gedaan hebt. Door hun extreme zeldzaamheid behoren deze dieren tot de duurste honden ter wereld, vooral goede exemplaren.
Miljonairs zullen er geen moeite mee hebben zoveel geld uit te geven om een bijzonder en ongewoon dier te bezitten, maar jij zou wel eens kunnen trillen van schrik bij het vooruitzicht. Het verkrijgen van precieze kostenschattingen voor een Tibetaanse Mastiff is eigenlijk heel moeilijk. De meeste kennels zullen op hun websites vermelden dat je moet bellen om over de prijs te praten. Dat is niet erg. Precies weten waar je mee te maken hebt is het telefoontje waard.
Het is haalbaar om puppy’s van gezelschaps-kwaliteit te vinden voor ruwweg €1500, omdat het ras steeds populairder wordt in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland wordt deze hond steeds bekender. Misschien moet je heel wat van die telefoontjes plegen, maar als je vastbesloten bent dat je een Tibetaanse Mastiff wilt, kun je er een krijgen.

Voor 3.2 miljoen kocht een Maleisische zakenman genaamd Kenny Lai in 2008 negen Tibetaanse Mastiffs. Zijn honden – nu inmiddels dertig – hebben vrij spel op een 5000 vierkante meter groot landgoed dat van airconditioning voorzien is. De dieren worden getaxeerd op ongeveer 8 miljoen.

Voor sommige rassen kan aanpassing aan geografische beperkingen zinvol zijn, maar Tibetaanse Mastiffs zijn nog steeds vrij ongewoon. Als er een fokker in je buurt is, moet je zeker even bij hun zaak langsgaan, maar dat je in de buurt bent, betekent niet altijd dat je succes zult hebben bij je aankooponderhandelingen.
Op afstand omgaan met een fokker is iets anders dan “online een hond kopen”, wat een afstandelijke, misschien onethische transactie suggereert. Het is ongetwijfeld mogelijk om puppy’s die ter adoptie zijn in het echt te bekijken, hun ouders te “ontmoeten”, en de kennel te “bezoeken”, dankzij de technische vooruitgang op het gebied van video technologie.

Hoewel een rondleiding op een iPad door de werkwijze van een fokker geen vervanging is voor een fysiek bezoek aan de kennel en het zelf in je opnemen van alle informatie, is het toch een praktische manier om een aankoop te voltooien.
Deze extra kosten, die sterk variëren naargelang de situatie, moeten bij de totale kosten van het adopteren van de hond inbegrepen worden.

Tibetaanse Mastiff kopen

Kosten als een keuze element

De kosten zijn ongetwijfeld een bepalende kwestie en kunnen de doorsnee klant ervan weerhouden een Tibetaanse Mastiff pup te kopen. Hoewel het misschien cru klinkt om te praten over het “rendement op investering” van het adopteren van een levend dier, zijn Tibetaanse Mastiffs buitengewoon langlevend voor een grote hond en kunnen ze gemakkelijk 10-14 jaar oud worden.
Dit is geweldig nieuws voor hondenbezitters, maar het zou je ook twee keer moeten doen nadenken over de kosten van je aankoop, zowel nu als in de toekomst. Onverwacht verbruiken Tibetaanse Mastiffs relatief weinig voedsel voor hun grootte, ze gedijen op 4-5 kopjes premium droog hondenvoer per dag. Ze kosten in de loop van hun leven eigenlijk minder om te voeden dan andere grote hondenrassen.

Dit soort details kan helpen om aarzelingen over de aanvankelijke aankoopprijs en de eventuele bijbehorende reiskosten te overwinnen. De status van de puppy als “huisdier” of als “show” kwaliteit beïnvloedt vaak de aankoopprijs. Van puppy’s die als “huisdier” kwaliteit geklasseerd worden, wordt gedacht dat ze zodanig afwijken van de gevestigde rasstandaard dat ze ongeschikt zijn voor gebruik in fokprogramma’s. Daarom worden ze tegen lagere prijzen aan potentiële kopers aangeboden.
Dieren van “show” kaliber kosten extra geld. Sommige fokkers vragen echter een vaste prijs voor al hun puppy’s. Je moet vanaf het begin van je aankoopgesprekken duidelijk zijn over deze feiten.

De eenvoudige kwesties

De “voor de hand liggende” vragen zijn je misschien helemaal niet duidelijk als je nog nooit een rashond geadopteerd hebt, vooral een zeldzame niet. Met dat doel raad ik je aan om naar elk van de volgende zaken te informeren:

Verdere verwante informatie

Je zult de fokker ook naar de volgende details moeten vragen terwijl je de algemene voorwaarden van de adoptie beoordeelt:


Een gezondheidsgarantie op het moment van adoptie wordt meestal in het contract opgenomen, met de eis dat een dierenarts de informatie binnen een bepaalde tijd bevestigt.
Om er zeker van te zijn dat de gezondheidsgaranties in het contract worden nagekomen, zal je waarschijnlijk om een schriftelijke bevestiging worden gevraagd dat dit onderzoek heeft plaatsgevonden.
Gebruikte identificatiesystemen
De meeste rashonden zullen een permanent identificatiemerk van de een of andere soort hebben, meestal een tatoeage of een ingebrachte microchip. Elk bestuursorgaan heeft zijn eigen unieke systemen. Permanente identificatie wordt als een “gezond verstand” techniek voorgesteld.


Denk je dat je een slechte fokker hebt?
De volgende waarschuwende aanwijzingen dat de kennel in kwestie geen reputatie heeft of zich niet aan de juiste praktijken houdt, moet je in gedachten houden als je met fokkers spreekt.