Steenuil: Alles wat je moet weten

Timo van Loon

Steenuil: Alles wat je moet weten
Je leest dit artikel in 3 minuten

Stel je voor: een stille avond, de maan hangt hoog aan de hemel en de wind fluistert door de bomen. Plotseling hoor je een zachte, hese roep. Ben je dan in het bos of in de woestijn? Nee, misschien wel in jouw eigen tuin! Want de mysterieuze roep is afkomstig van een van onze meest intrigerende vogels: de steenuil.

De stille jager

De steenuil, met zijn ronde kop, grote gele ogen en zachte, grijze verenkleed, lijkt wel een miniatuuruil. Maar schijn bedriegt. Deze kleine jager is een echte stille expert in het vangen van prooien.

De kunst van het vliegen

De steenuil is een meester in het sluipen. Zijn vleugels zijn voorzien van een speciaal gevederte waardoor hij bijna geruisloos door de lucht kan zweven. Je hoort hem dus niet aankomen, en dat is maar goed ook, want voor zijn prooi – vooral kleine zoogdieren – is de steenuil een ware nachtmerrie.

Het leven in de holte

De steenuil is een graag geziene gast in onze tuinen. Hij verkiest een rustige plek met wat bomen en struiken. Het liefst nestelt hij in een oude boomholte of in een nestkast. Je kunt de aanwezigheid van een steenuil herkennen aan de braakballen die hij achterlaat, vol met de botjes van zijn prooi.

Steenuilen: De verborgen bewoners van jouw tuin

Als je een steenuil in je tuin hebt, dan ben je een gelukkig mens. Deze kleine jager is een belangrijke schakel in de voedselketen en hij zorgt ervoor dat de muizen en ratten in jouw omgeving in toom blijven.

VIDEO: Steenuil | Wat is dat?

Verrijkende links

Uitgelichte artikelen en bronnen over Steenuil: Alles wat je moet weten voor jouw gemak.

Een nachtelijke levensstijl

De steenuil is een echte nachtvogel. Overdag rust hij uit in zijn holte, maar zodra de zon ondergaat, wordt hij wakker en gaat hij op jacht. Hij heeft een scherp zicht en een uitstekende gehoor, waardoor hij zijn prooi in het donker gemakkelijk kan opsporen.

Een ware familieliefde

De steenuil is een trouwe partner. Het mannetje en het vrouwtje blijven hun hele leven samen. Ze zorgen samen voor hun jongen, die in de nestkast worden geboren. Het vrouwtje broedt de eieren uit en het mannetje zorgt voor voedsel. Zoals de purperreiger, die ook bekend staat om zijn sterke familiebanden, is de steenuil een voorbeeld van een diersoort met een diepgewortelde loyaliteit.

Wat kan jij doen om de steenuil te helpen?

Als je graag de steenuil wilt helpen, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen.

  • Plaats een nestkast in je tuin.
  • Zorg voor een rustige omgeving met bomen en struiken.
  • Voorkom lichtvervuiling, want dit verstoort de rust van de steenuil.
  • Gebruik geen gif tegen muizen en ratten, want dit kan schadelijk zijn voor de steenuil.

Veelgestelde vragen over de steenuil:

1. Waar kan ik een steenuil vinden?

Steenuilen zijn vooral te vinden in bossen, parken en tuinen met voldoende boomholtes of nestkasten.

2. Wat eet een steenuil?

Steenuilen eten voornamelijk kleine zoogdieren zoals muizen, ratten en spitsmuizen. Ook eet de steenuil wel eens kleine vogels, reptielen, amfibieën en insecten. Sommige mensen houden een gekko als huisdier, klik hier om meer te lezen over de gekko kuhli, maar die staan niet op het menu van de steenuil.

3. Is een steenuil gevaarlijk voor mensen?

Steenuilen zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze zijn schuwe dieren en zullen je liever vermijden.

4. Is de steenuil een beschermde soort?

Ja, de steenuil is in Nederland een beschermde soort. Het is verboden om ze te vangen, te doden of te verstoren.

Plaats een reactie