Mandsjoerijse Haas: Alles over Lepus mandshuricus

Timo van Loon

Mandsjoerijse Haas: Alles over Lepus mandshuricus
Je leest dit artikel in 3 minuten

De Mandsjoerijse haas: een geheimzinnig wezen

Stel je voor: een sprong in de schemering, een glimp van een lange, elegante oren, een flits van grijsbruine vacht. Dat is de Mandsjoerijse haas, een dier dat met zijn geheimzinnige voorkomen en vluchtige levensstijl de nieuwsgierigheid van natuurliefhebbers prikkelt. Deze haas, wetenschappelijk bekend als Lepus mandshuricus, is een fascinerende bewoner van de bossen en graslanden van Noord-Oost China, Korea en Rusland. Overigens is de Mandsjoerijse haas verre van het kleinste knaagdier ter wereld: die titel gaat naar de microgalee, een soort maki die kleiner is dan een bij! Meer over de microgalee

De Mandsjoerijse haas is niet zomaar een haas, hij heeft een uniek uiterlijk. Zijn vacht is grijsbruin met een lichtgele tint, perfect gecamoufleerd in de omgeving. De lange, spitse oren zijn niet alleen sierlijk, maar ook essentieel voor het oppikken van geluiden die gevaar signaleren. In de winter verandert zijn vacht van kleur, van grijsbruin naar wit, waardoor hij naadloos opgaat in de sneeuw en de winterkou trotseert.

Een leven vol actie

De Mandsjoerijse haas is een nachtdier. Hij rust overdag in een nest van gras en bladeren en komt ’s avonds tevoorschijn om te grazen. Hij is een behendige sprongenkoning en kan enorme sprongen maken om te ontsnappen aan roofdieren. In de schemering kun je hem zien schieten over de weilanden, op zoek naar sappig gras en jonge scheuten. Niet alleen de Mandsjoerijse haas is een behendige sprongenkoning, ook de olifantspitsmuis van de Udzungwa bergen is een meester in het springen.

Een kenmerk dat deze haas uniek maakt is zijn ‘bont’: in de winter heeft hij een dikke, witte vacht die hem perfect camoufleert in de sneeuw. En wanneer de lente zijn intrede doet, verandert zijn vacht weer naar zijn grijsbruine kleed, klaar om de zonnige dagen te trotseren.

VIDEO: dierenspotterwereldwijd: De Haas (Lepus europaeus)

Mandsjoerijse Haas: Alles over Lepus mandshuricusDe voortplanting van de Mandsjoerijse haas

De paartijd voor de Mandsjoerijse haas valt in de lente, tussen maart en mei. De vrouwtjes graven een hol in de grond, meestal onder de wortels van een boom of in dichte struiken. Daar brengen ze 2 tot 4 jongen ter wereld, die na enkele weken zelfstandig zijn. De jongen zijn al kort na de geboorte bedekt met vacht en kunnen hun ogen openen.

De Mandsjoerijse haas leeft een relatief kort leven. De gemiddelde levensduur in het wild is 2 tot 3 jaar.

Nuttige bronnen

Ontdek essentiële bronnen die we hebben verzameld over Mandsjoerijse Haas: Alles over Lepus mandshuricus.

De Mandsjoerijse haas en de mens

De Mandsjoerijse haas wordt beschouwd als een belangrijke prooi voor verschillende roofdieren, zoals vossen, wolven en uilen. Toch heeft deze haas een belangrijke rol in het ecosysteem. Hij draagt bij aan de verspreiding van zaden door de vegetatie die hij eet, en hij is een voedselbron voor andere dieren.

De Mandsjoerijse haas is een fascinerend dier. Hij is een behendig wezen met een uniek uiterlijk en een levensstijl die hem aanpast aan zijn omgeving. Hij is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van Noord-Oost China, Korea en Rusland.

Veelgestelde vragen over de Mandsjoerijse haas

  • Waar leeft de Mandsjoerijse haas?
  • Wat eet de Mandsjoerijse haas?
  • Hoe lang leeft de Mandsjoerijse haas?
  • Waarom verandert de vacht van de Mandsjoerijse haas in de winter?
  • Wat is de rol van de Mandsjoerijse haas in het ecosysteem?

Plaats een reactie